nieuw kantoor

“Oud en nieuw naadloos integreren in een toekomstgerichte en inspirerende woon- en werkplek”

Studiebureau Jonckheere keert terug naar zijn wortels. Vanaf 2022 nemen de medewerkers van het bureau hun intrek in een nieuw kantoorgebouw dat rechtstreeks in verbinding zal staan met het ouderlijk huis. In cohousing-coworking Zevenbergen zal niet alleen gewerkt worden, er worden ook drie huurappartementen ingericht. “Hier zullen duurzaam-samen wonen en flexibel werken naadloos in elkaar overvloeien. Dit toonaangevende project omhelst alles waar we als bedrijf voor staan”, stelt Koen Jonckheere, zaakvoerder van Studiebureau Jonckheere.

Studiebureau Jonckheere werd in 1959 opgericht door Amand Jonckheere. Huidig zaakvoerder Koen Jonckheere stapte in 1992 in de zaak en recent kwamen ook Filip Algoedt en Bart Deschaght er als nieuwe vennoten bij. Samen zijn ze erin geslaagd om het bureau uit te bouwen tot een gerenommeerde speler voor advies, planning, ontwerp en opvolging van infrastructuur- en mobiliteitsopdrachten in heel Vlaanderen.

Koen Jonckheere: “Als studiebureau zetten we volop in op een duurzaam milieubeleid en verantwoord bouwen in een wereld die steeds complexer wordt. Daarbij trekken we resoluut de kaart van innovatie en digitalisatie. De laatste jaren zijn we ook fors gegroeid zowel in personeel, in opdrachten als in expertise.”

Hedendaags, met respect voor het verleden

Die groei vertaalt zich nu in de verhuis naar een nieuw kantoor. “We keren terug naar de ouderlijke villa van mijn familie. Het is een stukje erfgoed dat we herbestemmen tot een karaktervol kantoor- en woonproject. Vier architecten dienden een ontwerp in. We kozen voor het innovatief, maar toch eenvoudig concept van Claeys Architecten, waar de functies wonen, werken en ontmoeten met elkaar verweven worden. Op die manier dragen we ook bij tot duurzaam en toekomstgericht wonen.”

Een knap staaltje architectuur combineert de renovatie van de oude villa met  een nieuwe, hedendaagse vleugel. “In de nieuwbouw komen drie moderne huurappartementen met privéterras en op de verdieping het kantoor. De villa huisvest deelextra’s die zowel ter beschikking zijn van de kantoormedewerkers als de bewoners: een grote keuken met eettafel, een living en sanitair. Vooral de mooie binnentuin is de eyecatcher. Verder is er een ruime parking met deelauto’s en fietsenstalling. In het project zal ook de opgewekte groene energie gedeeld kunnen worden.”

In Vlaanderen zijn dergelijke collectieve woonvormen aan een opmars bezig, omdat ze een antwoord bieden op een aantal hedendaagse stedenbouwkundige noden in Vlaanderen, zoals een slimmer ruimtegebruik en meer groenbehoud. “Cohousing-coworking Zevenbergen speelt hier resoluut mooi op in. Bewoners zullen kunnen genieten van de vele deelextra’s, maar ook van sociale meerwaarde, zonder dat ze aan privacy inboeten. En tegelijk kunnen ze ook hun ecologische voetafdruk verkleinen.”

Gedragen en inspirerend initiatief

Studiebureau Jonckheere liet zich voor dit project bijstaan door Gemeengoed cohousing begeleiding, dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling en begeleiding van collectieve woon- en werkprojecten. “Het Vlaamse woonlandschap is nog altijd erg versnipperd. De vraag naar meer woonkwaliteit overtuigt steeds meer mensen van de troeven van collectief wonen: het is niet alleen betaalbaar en minder milieubelastend, maar ook gewoon gezelliger en ruimer wonen. Cohousing-coworking Zevenbergen wordt alvast uniek in de regio. Hier zal in alle comfort gewoond, ontmoet en gewerkt kunnen worden”, stelt Jeroen Gaeremynck van Gemeengoed.

De werkzaamheden aan het ouderlijk huis in de Zevenbergenlaan zijn intussen verder gevorderd dankzij de inzet van de mannen van Catteeu. Begin 2022 moet alles afgerond zijn. “We zitten op schema, dankzij de steun van de buurt en de stad. Zij zien ook de meerwaarde van dit project. We hopen dat het innovatieve karakter mensen aanzet om bij ons te solliciteren, want we hebben diverse vacatures open staan. Onze werknemers kijken er alvast naar uit. Deze locatie inspireert en zal het beste uit hen naar boven halen”, besluit Koen Jonckheere.

 

Voor meer info kunt u over cohousing-coworking Zevenbergen kunt u terecht op www.cohousingzevenbergen.be voor het wonen of  www.studiebureaujonckheere.be voor het werken.